The farm house is conceived as a performative tool, consistent with the hot and dry climate and aspirations of the urban user in a rural context. The design is sited on an existing plinth with two muscular masses wrapping around a mango tree, tied by an elevated bridge defining a split-level court. The architectural strategies are prompted by economy in use of material, energy and finances (built on a budget of Rs. 20 Lakhs). Large shade of the tree and a parasol filler-slab roof cover the entire structure with the extended plinth becoming the primary, nebulous living court.

 

MANGO TREE HOUSE, Saatnavri,  India

TYPOLOGY: FARM HOUSE

BUILT-UP AREA: 140 Sq. m (1,500 Sq.ft)

STATUS: COMPLETED IN DEC 2017

‚Äč

1/1
1/1

SAMVAD DESIGN STUDIO

architecture I research

#3582, 4th Floor, 4th Cross, 13th G Main,

HAL 2nd Stage, Indiranagar, Bangalore-560008

T +91 9884556772  +91 7387515550

E: info@samvaddesign.com

  • Facebook